Ev alırken nelere dikkat edilmeli?

Birikimlerinizi bir gayrimenkul satın alarak değerlendirmek istiyorsanız sizi üzerinde dikkat gerektiren bir süreç bekliyor demektir.

Ev alırken nelere dikkat edilmeli?

Birikimlerinizi bir gayrimenkul satın alarak değerlendirmek istiyorsanız sizi üzerinde dikkatle çalışılması gereken bir süreç bekliyor demektir. Bunun için de sermayenizi sizin adınıza kendi sermayesiymişcesine değerlendiren doğru bir gayrimenkul danışmanlık firmasından yardım almak öncelikle en güvenilir yol. Peki ama ileride yapılan ya da alınan yanlış bir karar yüzünde mağdur olmamak için ev alırken nelere dikkat edilmeli?

 

1-   Öncelikle evi aldığınız inşaat şirketinin güvenilir olduğundan emin olun. Daha önce imza attığı projeleri ve bu projeleri zamanında teslim edip etmediğini araştırın.

2-   İnşaat şirketinin proje ruhsatının olup olmadığını mutlaka kontrol edin.

3-   Almayı planladığınız dairenin tapusunun niteliğini TapuSicil Müdürlüğü’nden öğrenin. Zira konut kredisi sadece kat irtifakı yani kat mülkiyeti alınmış konutlara verilir. Bu nedenle eğer konut kredisi kullanmayı düşünüyorsanız alacağınızın konutun tapusunun kat mülkiyeti, kat irtifakı veya tam mülkiyet şeklinde düzenlenmiş olup olmadığına özellikle dikkat edin.

4-   Eğer alacağınız konut kat irtifak tapusuna sahipse her bağımsız bölüme ne kadar arsa payı düştüğünü detaylıca öğrenin. Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş yaptırmak istediğinizde bunun için tapuda bazı işlemlere tabi olacağınızı unutmayın.

5-   Konutun metrekaresinin içine binanın 'bağımsız bölümleri','ortak alanları', 'eklentileri' vs. dahil olup olmadığını öğrenin.  

6-   Daire üzerinde şerh olup olmadığını tapu dairesinden ya da belediye imar müdürlüklerinden soruşturun. Eğer şerh varsa satış öncesinde yada satış sırasında hemen kaldırıp kaldıramayacağınızı sorun.

7-   Develet dairelerinde yapılan hatalar hepimizce malum. Bazen tapu dairesinde görev yapanların ya da inşaat sahiplerinin yaptığı hatalı işlemler sonucunda projedeki numara ile satın alınan dairenin numarasının birbirini tutmayabilir. Düzeltilmesi oldukça zahmetli olan bu sorunla baş başa kalmamak için satın ama işleminden önce projede gösterilen numara ile daire numarasını mutlaka karşılaştırın. Tapuda ayrıca gayrimenkulün ada, pafta, parsel, bağımsız bölüm numarasını da incelemeyi unutmayın.

8-   Alacağınız ev üzerinde ipotek, haciz ve vergi borcu olup olmadığını ilgili birimlerden öğrenin.

9-   Eğer alacağınız konut inşaat halinde ise inşaat firması ile mutlaka bir “Satış Vaadi Sözleşmesi” imzalayın. Bu satış vaadinde yer alan konutun size ne zaman ve hangi kalitede kontrol edileceğine dair maddeleri dikkatlice gözden geçirin.

10- Tapuda mülkün gerçek değeri üzerinden kaydedildiğinden emin olun. Zira gerçek değeri üzerinden gösterilmemesi halinde ileride satarken ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmanız mümkün olabilir.

11- Tapu işlemlerini tamamladıktan sonra evi satın aldığınıza ya da sattığınıza dair beyan süresi 3 aydır. Ancak evi satın aldığınız gün yılın son günü ise evi aldığınız semtin belediye hesap işlerine gidip evi aldığınızı yetkililere beyan edin. Aksi taktirde her iki tarafa belediye tarafından cezalı vergi gelir.

12- Deprem yönetmeliğine uygun olarak inşa edilip edilmediğinden emin olun. Bunun için varsa binanın kurallara uygun yapıldığını gösteren zemin etüdü raporunu isteyin.

13- Dairenin geçmişe ait elektrik, su, doğal gaz, vergi borçlarının olup olmadığına dair ilgili kurumlardan bilgi alın.

14- Binanın cephesi, binada bulunan daire sayısı, ısı ve ses yalıtımı, inşaatta kulanılan malzemelerin kalitesi, yangın merdiveninin olup olmadığı, güvenlik, peyzaj gibi unsurlar da konutun değerine birebir etkide bulunacağını unutmayın.

15- Konutu alacağınız semtteki rayiç fiyatlarını da öğrenmeniz satarken ya da kiralarken elde edeceğini geliri öğrenmenize katkıda bulunacaktır.

16- Toplu taşıma araçlarına yakınlığı da hem sizin hayatınızı kolaylaştıracak hem de ileride mülkünüzün değerini artıracaktır.

17- KadastroMüdürlüğüne giderek satın alınması planlanan evin haritasına bakın. Müdürlükten evin çevresinde hangi projelerin hayata geçirileceğine dair bilgi alın. Çevrede hayata geçirelecek projelerin niteliğinin evinizin değerine birebir etkide bulunacağını unutmayın.

 

Benzer Yazılar

Bulunamadı.